בעת האחרונה בוחרים יותר ויותר זוגות בישראל לערוך ביניהם הסכם ממון. לכאורה מדובר בהכנסה של פן משפטי ופורמאלי אל תוך יחסי חיבה, שמקלקל את הרומנטיקה, אך האמת בדיוק הפוכה. כלומר, הסכמי ממון נועדו דווקא להרגיע ולהשקיט אי ודאות וחששות לגבי העתיד, ולאפשר ליחסים להתנהל על מי מנוחות. בשורות הבאות נבחן את טיבו של הסכם הממון ואת הסיבות לעריכתו.
מהו בעצם הסכם ממון
ראשית, חשוב לדעת שאת הסכם הממון לא עורכים רק זוגות נשואים, אלא גם אנשים העומדים להתחתן ואף ידועים בציבור שאינם מתכוונים לעמוד תחת החופה. מדובר בהסכם שתפקידו לעגן ולבאר את חלוקת הממון שבין השניים במקרה של גירושין או פרידה, כלומר הנכסים, הכספים, חשבונות הבנק וכן הלאה. על כן, ההסכם מתייחס הן לממון שהביא עימו כל אחד למערכת היחסים עם תחילתה, וכן לרכוש המשותף שצברו השניים לאורך שנות זוגיות משותפת. בהתאם לכך נקבע כיצד יחולקו הנכסים המשותפים בעת פרידה, כאשר ניתן לקבוע למשל שהרכוש האישי נותר לחלוטין או באופן חלקי ברשות צד אחד, ואילו הרכוש המשותף מחולק לפי אחוזים מסוימים. אמנם, בישראל קיים חוק יחסי ממון המסדיר את יחסיהם הכלכליים של זוגות, אך הסכם ממון גובר על החוק ומקנה לשניים אפשרות ליצור מערכת יחסים הוגנת וראויה מבחינתם. אגב, ראוי לציין כי הסכם הממון אינו סוף פסוק ושלאורך השנים ניתן להכניס בו שינויים, לרבות אם הגיעו הדברים חלילה לכדי גירושין – אז ניתן לשנות היבטים מסוימים בהסכם הגירושין.
סיבות לחתימה על הסכם ממון
ישנן סיבות רבות לעריכת הסכם ממון המשתנות בין זוגות ספציפיים. יחד עם זאת, ניתן לומר שהסיבה המרכזית היא להבטיח חלוקה הוגנת של משאבים פיננסיים בעת פרידה, על מנת להוציא את החששות הכלכליים מהמשוואה. כלומר, ההסכם נותן בסיס יציב להתייחסות הממונית בזמן פרידה, וכאמור מאפשר ליצור אותה על פי תפיסותיהם של השניים. אם ניקח לדוגמא בני זוג המגיעים ממעמדות כלכליים שונים, אזי למי שהביא עימו ממון רב יחסית מובטח כי נכסים מסוימים יישארו בלעדית בחלקו, ואילו לצד השני מובטחת רווחה כלכלית מבלי שייאבד את עולמו. אכן, לעיתים קרובות זוהי הדרך שמאפשרת לזוגות לעמוד תחת החופה, לממש את אהבתם, וליהנות ממערכת יחסים שלווה וארוכת שנים.
לפרטים נוספים על הסכמי ממון
המעוניינים בעריכת הסכם ממון או בייעוץ מקצועי בנושא, מוזמנים ליצור קשר עם משרד עו"ד אורן סולן בטלפונים הבאים: 050-8433334 או 04-8668881.